Historia

MITEN KARTANO­PUUSEPÄN POJASTA TULI ALVAR AALLON LUOTTOMIES?

Salmen parkettisuvun tarina juontaa juurensa aina vuoteen 1955, jolloin nykypolven isoisä Lauri Salmi alkoi harkita yrittäjyyttä työskennellessään tuolloin puuseppänä kartanossa Nurmijärvellä.

Vuonna 1958 Lauri päätteli, että hän voisi hyödyntää vahvaa puusepän osaamistaan parhaiten parketti- ja lattia-alalla. Laurin mielestä jokaisen yrityksessä työtä tekevän tulisi saada kohtuullinen toimeentulo. Periaate, joka ei vielä tuolloin ollut Suomessa kovinkaan yleinen.

Lasse löysi ympärilleen joukon oiviksi parkettiasentajiksi kasvavia ammattilaisia ja Parkettilattiat Oy:n liiketoiminta lähti vauhdilla käyntiin koko Suomen alueella, ja joissain tapauksissa jopa ulkomailla asti. Asennustyö oli tuolloin varsin erilaista kuin tänään ja sisälsi myös vaarallisia työvaiheita. 60-luvulla parketit olivat pääasiassa massiivipuisia ja ne kiinnitettiin lattioihin joko naulaamalla, liimaamalla tai kuumalla piellä kiinnittäen. Kuuman, juoksevan pien kanssa toimiessa pienet palovammat olivat asentajille ei toivottua arkipäivää.

Uusi sukupolvi ja yhteistyö Alvar Aallon kanssa

Laurin poika Risto tarttui yrityksen ruoriin 80-luvun alussa Suomen eläessä rakentamisen hurjaa vuosikymmentä. Työtä riitti ja parkettiala kehittyi vauhdilla. Uusia tuotteita esiteltiin markkinoille ja lautaparkettien suosio alkoi kasvaa. Ristolla oli mielenkiintoa ja intoa alan kehittämiseen, ja niinpä vaiheikkaiden aikojen kuluessa hän päätyi toimimaan Lattiapäällysteyhdistys ry:n pitkäaikaisena puheenjohtajana. Osaamisen ja kertyvän arvostuksen myötä Ristosta kehkeytyi parkettialalle luotettu tekijä, jopa hieman uskottu mies. Lisäksi Risto toimi kauppakamarin tavarantarkastajana, jolloin hän pääsi hyödyntämään laajaa osaamistaan koko alan hyväksi.
Salmen ammattitaito oli niin hyvin tunnettua, että Ristoa pyydettiin mukaan myös vaativien kohteiden suunnitteluun. Yksi sellainen oli Finlandia-talon lattia, jota Risto kävi pohtimassa yhdessä Alvar Aallon kanssa. Risto oli mukana laatimassa lattioiden  toteutuksesta suunnitelman Aallon hyväksyttäväksi ja Parkettilattiat Oy:n asentajat toteuttivat suunnitelmat.

Kolmas sukupolvi mukana luomassa alalle standardeja

Petri Salmi, Lassen pojanpoika, oli isänsä kanssa “parkettihommissa” mukana pienestä pitäen. Petri näki alaa kokonaisvaltaisesti aina asennuksista lähtien ja oli mukana vierailuilla parkettitehtailla ympäri Eurooppaa ja näin Petrin juuret parkettialaan kasvoivat jo pienenä poikana. Petri muistaa myös kohdanneensa Alvar Aallon ollessaan n. 6-vuotiaana isän mukana Finlandia-talon lämpiön lattian pohjatöitä tarkasteltaessa. Näin Petri ja parkettilattiat alkoivat vuosi vuodelta kasvaa kiinni toisiinsa.

Aikuistuttuaan Petri tuli sitten isän avuksi mukaan yrityksen toimintaan. 90-luvulla rakennusteollisuuteen määriteltiin rakentamisen laatuajattelua standardien avulla ja Petri oli vahvasti mukana laatimassa lattianpäällystealan pienyritysten ensimmäistä laatujärjestelmää, josta myöhemmin muodostui alan standardi. Laatujärjestelmästä johdettiin sittemmin lattia-alalla nykyisin laajasti käytetty SisäRYL (Sisärakentamisen yleiset laatumääräykset), jossa esitetään eri parkettityyppien laadulliset raja-arvot ja näiden hyväksyttävät poikkeamat.

Näin Salmen parkettisuvun tarina alkoi Lassen puuseppä osaamisesta ja intohimosta yrittäjyyteen jatkuen jo yli kuuden vuosikymmenen ajan, johtaen mm. alan toiminnan standardoimiseen.
Intohimo parkettilattioihin ohjaa edelleen Petriä, joka toimii nyt esim. Loba-tuotteiden maahantuojana ja asiantuntijana Suomessa. Tätä kokemusta ja ammattitaitoa on käytetty valittaessa markkinoilta parhaat tuotteet Suomen oloihin ja siksi Petrin valinta on kohdistunut nykyiseen tuotesalkkuun, jonka johtotähtenä Loba toimii.